Gasinstallation

Gasinsallation i havehuset, skal altid udføres af en autoriseret installatør, men et flaskegaskomfur monteret med gasslange til en lavtryksregulator på en gasflaske kræver kun autoriseret godkendelse, hvis forbindelsen (gasslangen) føres gennem væg eller skabe.

Det anbefales, at gasslanger udskiftes mindst hvert 5. år – årstal står på gasslangen.

Gasslanger må max. være 1,5 meter lange, indendørs og udendørs.

Installationer med flaskegas er ofte meget praktiske i kolonihaver, hvor der ikke nødvendigvis er adgang til el.

Det giver mulighed for at kunne lave mad på gaskomfuret eller holde fødevarer kolde i gaskøleskabet i kolonihavehuset. Desværre er der altid en risiko forbundet med gas, hvis man ikke håndterer det rigtigt, og når det går galt, går det ofte galt i alvorlig grad.

Derfor skal du som kolonihaveejer være sikker på, at dine flaskegasinstallationer er i orden, så hverken du eller andre kommer til skade.

Mindst hvert andet år bør du få tjekket og testet flaskegasinstallationen. Tjekket skal foretages af en autoriseret vvs-installatørvirksomhed.

Du skal være opmærksom på, at hvis du for eksempel har en gasvandvarmer, kan det være omfattet af et lovpligtigt servicekrav hvert andet år. Spørg din vvs-installatør, hvis du er i tvivl.

Mens man som privatperson gerne må tilslutte eksempelvis en gasgrill eller en ukrudtsbrænder til en gasflaske og bruge apparaterne udendørs, så må man ikke pille i indendørs flaskegasinstallationer.

Mange ved godt, at røgalarmen skal sidde højt, fordi røg flyver opad. Men det forholder sig omvendt med flaskegas. Den er nemlig tungere end luften i atmosfæren. 

Derfor er det vigtigt, at du placerer gasalarmen i kolonihaven langs gulvet.